17 Ağustos 2015 Pazartesi




BARİ YENİ ÜRETİM VE İLETİŞİM ÇAĞINI ATLAMAYALIM
Sarıkaya Hasbek köyünden sanatçı Selahattin Bölük’ün “Gel bari bari” türküsünde başarılı bir şekilde kullandığı “bari” Yozgat ağzında “hiç değilse” anlamına gelir. Cumhuriyetin inşa yıllarında Yozgat “bölge başkenti” olma şansını yakalayamadı ve devlet kurumlarının bölge müdürlükleri, askerlerin büyük garnizonları Yozgat’ta kurulamadı. Çok partili hayatta ve ağır sanayi çağında Bira Fabrikasından başka tesise sahip olamadı. 1990’lı yıllara damgasını vuran Anadolu kaplanları, Yozgat’ta pek varlık gösteremedi.
Zaman zaman kendime soruyorum ben mi yaşlanıyorum, Yozgat mı durgunlaşıyor diye. Eskiden bu konularda eleştiriler olur, dertler, sıkıntılar yüksek sesle dile getirilir, yazarlar çizerler bir şeyler söyler, bazen de halk sivil toplum kuruluşları aracılığı ile bu tartışmalara katılır, taleplere destek verirdi.
Son zamanlarda Yozgat gündemine halkı birleştiren, bunu veya şunu isteriz diyen güçlü bir talep gelmiyor. Yozgat'ın hedef olarak belirlediği ve toplumun her kademesine yaydığı bir gelecek ideali kalmadısanki. Bir zamanlar yurtdışına giden işçilerin memleket kalkınsın diye “fabrika veya şirket kuracağım” diyenlere sağladıkları “geri dönüşümsüz” desteklerihatırladıkça şimdiki topyekûn durgunluğu anlayamıyorum.

Yozgat ne yazık ki kültürde, turizmde, sanayide, tarımda kısacası kalkınma dinamiklerinde güçlü öncülere, rehberlere, başarılı uygulayıcılara sahip olamadı.Az sayıdaki iyi örnek ise genel gidişatı değiştiremedi. Yozgat “görenek” toplumudur, iyi örnekler görseydi, öncüleri takip edebilirdi. Ne yazık ki pek çok alanda ya öncü çıkmadı ya da çıkanlar başarılı olamadı.

Örneğin ağır sanayinin ve fabrikaların moda olduğu dönemde devlet mekanizması içinde Yozgat etkili olamadı. Aynı dönemde özel teşebbüs de YİBİTAŞ örneği dışında bir varlık gösteremedi. Böylece diyebiliriz ki Cumhuriyetin 60-70 yıllık dönemi Yozgat için pek de verimli geçmedi. Sonra Anadolu kaplanları çağı başladı. YİMPAŞ bu dönemde iyi bir çıkış yaptı ama çok çeşitli nedenlerle sonu gelmedi. Her iki örneği de dikkate alarak atalarımızın “bir çiçekle yaz gelmez”, “yalnız taş duvar olmaz” veya “bir elin nesi var iki elin sesi var” sözünü hatırlıyorum.

Yozgat’ın önünde şimdi bambaşka bir yol, bambaşka bir imkân var. Ama gene öncüsü yok, gene yol göstereni yok. Yozgat’ın öncelikle tarımsal ve hayvansal üretime ve markete veya metropoleyönelik paketleme ve pazarlama kültürünü öğrenmesi lazım. Yeni tarımsal üretim temelde Yozgat’ın iklimine, doğasına ve kültürüne uygun ürünlerin seçilmesi, üretilmesi, modern yöntemlerle paketlenmesi ve pazara sunulmasıyla başlamalıdır. Bunun hemen peşinden organik tarıma geçilmelidir. Organik tarım, Yozgat’ın yerli hayvan ırkları, yerli tahıl türleri ve endemik (başka yerde olmayan) bitkileri üzerinden yapılmalıdır.

Yozgat dünya ile elektronik iletişimi etkin kullanmanın yanında kara ve demir yoluyla büyük kentlere ve dünyaya en hızlı şekilde bağlanmalıdır. Mevcut yolun iyileştirilmesi yanında Ankara-Yozgat otobanı projelendirilmeli ve Ankara-Yozgat hızlı tren hattı hemen ve acilen tamamlanmalıdır. Yozgat bunu en önemli hedef olarak yerel ve ulusal siyasetin önüne koymalıdır.

Yozgat, doğa turizmi, kaplıca ve sağlık turizmi ve somut ve somut olmayan varlıklarıyla kültür turizmi alanında da harekete geçmelidir. Bu konuda Türkiye’de ve dünyada başarılı örnekler pek çoktur. Yurt dışına giden her kademeden devletten veya özeldenyönetici, etrafına bu açılardan da bakmalı, başarılı örnekleri görmeli, uygulama imkânlarını araştırmalıdır. Bu çağda dünyanın her yerine kara, deniz, hava ve demir yoluyla ulaşım da kolaylaştı, elektronik ortamda iletişim de.

Yeni kuşak yöneticiler, girişimcileri desteklemeliler, kendileri yeni girişim alanları belirlemeliler ve Yozgat’ın kaynaklarını, imkânlarını ve fırsatlarını harekete geçirmeliler. Bu süreçte Bozok Üniversitesi, kendini “yüksek lise” gibi konumlandırmamalıdır. Her hocası, her bölümü, her fakültesi Yozgat’ın potansiyelini geliştirmeye yönelik ARGE ve BAP çalışmaları yapmalıdır. Araştırma Görevlisinden Profesörüne kadar her öğretim elemanı gerekirse Köy Enstitüsü öğretmeni idealizmiyle sahaya inmelidir.

Yozgat’ta meşhur bir söz vardır “kızım sana diyorum, gelinim sen anla” diye. Yozgat için kendi üzerinde küçük de olsa bir sorumluluk duyanın kafa yorması, harekete geçmesi ve bir şeyler yapması lazım. Ben gözümün gördüklerini, aklımın yettiklerini yıllarca bu sütunlarda yazdım ve Bozok Yazıları adıyla bir kitapta topladım.

Ama ben de üniversitede hoca olarak, UNESCO’da yönetici olarak biraz önce söylediğim idealist öğretmen veya yol gösterici yönetici olamadım. Ben kendi alanımda kendi iyi niyetime inanıyorum ama çalışmalarımda yine de sonuç alamıyorum. İnandırıcı olmak için çok çaba harcamamız, yılmadan, bıkmadan çalışmamız gerekiyor. Fikirlerimize, projelerimize, buluşlarımıza destek olunacak ortamlar yaratmamız gerekiyor. Atalarımız “sabırla koruk helva olur” demişler.

15.08.2015

14 Ağustos 2015 Cuma

Mustafa ve Akkadın AKÇASOY Çifti.
  Köyümüz Sakinlerinden Mustafa AKÇASOY'un Eşi Akkadın AKÇASOY  14.08.2015 günü hakkın rahmetine kavuşmuştur.Merhumenin  cenazesi  14.08.2015 tarihinde ikindi  namazını müteakip,  Hasbek Köy mezarlığına  defnedilecektir.  Merhumeye Allah dan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.
Ruhuna el fatiha.

13 Ağustos 2015 Perşembe






BİLGİLENDİRME.
Hasbek Köyü Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından 8-9 Ağustos 2015 tarihleri arasında "4.Geleneksel Yayla Şenliği" Yapılmıştır.
Şenlik 08.08.2015 günü Ankara dan otobüs ve özel araçlarla Hasbek Köyüne hareket edilmiştir.Aynı gün Hasbek köyün de ikindi namazında Mevlid-i Şerif okunmuştur.Akşam Saat:20.00'de  Köy konağında konserler verilmiş etkinlikler yapılmıştır.09.08.2015 tarihinde Hasbek Köyünden saat:08.00 'de Karaçayır yaylasına hareket edilmiş ve şenlikler başlamıştır.


Şenliklere Yozgat Belediye Mehteran takımı çok güzel bir konser vermiştir.
Değerli köylümüz Mehteran başı Ahmet YANALAK
yönetiminde mehteran ekibi hemşehrilerimize şahane bir gösteri sunmuşlardır. Sarıkaya Kaymakamı,  Sarıkaya belediye başkanı, siyasi parti temsilcileri, Ozan belediye başkanı,Yofsad Sürmeli Folklor ekibi sanatçıları, Soyader sanatçıları değerli sunucumuz gazeteci yazar Rıfat ÇAKIR,  köy muhtarları ve kalabalık halk topluluğu katılmışlardır.
Şenliğimize katılan tüm hemşehrilerimize teşekkür ederiz.


Yayla Şenliği Fotoğraflar için Tıklayınız..


12 Ağustos 2015 Çarşamba

HASBEK BARAJI NE OLDU?

Tarih12.Ağustos.2015, 08:45EditörMustafa Tek 
BİNLERCE DÖNÜM ARAZİYİ SULAYACAK HASBEK KARGADALI BARAJI
İLGİSİZLİK YÜZÜNDEN TEKRAR TOZLU RAFLARA KALDIRILDI.

www.yorehaber.com.tr/haber/2857-sarikaya-hasbek-baraji-ne-oldu.html

                Gazetemizin e-mail olarak sürekli haber ve basın bülteni gelir dün ise normal bir basın bülteni geldi. Bülteni okurken Sarıkayanın bir barajı olmadığını hatırladım. Basın bülteninde şunlar yazıyordu;  ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI PROF. DR. VEYSEL EROĞLU'NDAN YOZGAT'A BARAJ MÜJDESİ… Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla Akdağmadeni Bahçecik Barajı'nın kamulaştırma işlemlerine başlanıyor. Akdağmadeni Bahçecik Barajı'nın kamulaştırma işlemlerinin yapılabilmesi maksadıyla gerekli kamu yararı kararı için düzenlenen olur, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından aynı gün imzalandı. Kamulaştırma işlemine başlanacak olan Akdağmadeni Bahçecik ile 33.2 milyon m3 su depolanacak. 30 yıldır yapılması planlanan bu barajla 80 bin 80 dekar tarım alanı sulanacak. Bu imzanın ardından inşa sahasında kalan araziler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılacak ve inşaat en kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacak. Deniliyor. Zamanın Ak Parti ilçe Başkanı Osman Turan Karataş ile Hasbek Kargadalı barajının bu baraj ile birlikte planlandığını ve rafa kaldırıldığını öğrendik. Kayseri Devlet su işlerine beraber giderek bu barajın projelerini çıkartırdık. Tozlu raflardan inen projeyi ertesi gün o zamanlarda TBMM Başkanı olan hemşerimiz Cemil Çiçek beye götürdük. Konuyu Zamanın ilçe Başkanı Karataş açıpta Sarıkayada Hasbek yöresine bir baraj planlanmış fakat ilgilenen olmayınca rafa kaldırılmış. Bizde bunu öğrendik Hasbek Kargadalı Baraj projesini aldık. Size getirdik. Dediğinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek çok şaşırdı ve bize dönerek benim de bu projeden haberim yoktu. Siz nereden öğrendiniz dedi. Ardından telefon ederek Kayseri Orman ve Su işlerini aradı. Konu hakkında bilgi aldıktan sonra çok memnun oldu ve bu konuyla ilgileneceğini bildirdi. Karataş ta konunun üzerine giderek barajı 2015-2016 yatırım programına aldırdı. Fakat Karataşın ilçe başkanlığından ayrılması ile bu konu unutuldu. Ayrılan bütçe başka yerlere dağıtıldı. Siyasette istemekle bir şey olmuyor, takip edip devamlı ilgi ile mücadele ile oluyor. Sarıkayada oturup bizde isteriz’le değil bakanlıkların kapısını aşındırarak hizmet getirilir. Sonuç olarak Kültür Merkezi gibi Hasbek kargadalı barajı da tekrar Sarıkaya siyasetine yakışır bir şekilde tozlu raflardaki yerini aldı. Eğer Hasbek Kargadalı barajı yapılsaydı sonuç: Hasbekte tuzlacığa kadar olan arazi sulu tarıma geçecek basınçlı sulama olduğu için su motoruna ihtiyaç kalmadan sulama yapılacak. Çiftçi üretirken mazota fazladan para ödemediği için cebine daha fazla para kalacak, o fazla parayı da Sarıkayada harcayacaktı.

10 Ağustos 2015 Pazartesi

Köyümüz Sakinlerinden Mustafa AKÇASOY  24.07.2015 günü hakkın rahmetine kavuşmuştur.Merhumun cenazesi  24.07.2015 tarihinde ikindi  namazını müteakip, Hasbek Köy mezarlığına  defnedilecektir. Merhuma Allah dan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.
Ruhuna el fatiha.


Köyümüz Sakinlerinden Nida HASBEK  18.07.2015 günü hakkın rahmetine kavuşmuştur.Merhumun cenazesi  18.07.2015 tarihinde ikindi  namazını müteakip, Hasbek Köy mezarlığına  defnedilecektir. Merhuma Allah dan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.
Ruhuna el fatiha..