PROJE BİLGİLERİ:
1. Projenin Adı: Turgay BAŞYAYLA ile Lezzet Yolculuğu Yozgat’da
2. Yozgat İlinde yapılacak köy çekimleri Sarıkaya ilçesi Hasbek Köyünde yapılmıştır.
3. Bu çekimlerde yöresel yemekler ve tanıtımı yer almıştır.
4. Çekim Hasbek Köyünde 23.02.2016 tarihinde saat:13.00 de başlamıştır.
5. Çekimi organize edenler: Yozgat Belediyesi Kültür Müdürü Fadime SOLMAZ, Mesut DURU (Muhtar), Mehmet DURNA (Dernek Başkanı) Ömer GÜNGÖR, Yusuf Kenan KARAARSLAN, Orhan GÜNERİ, Erdal GÜNERİ, Hasibe KARABACAK, Hazemi DAĞKIRAN, Yusuf BEDO, Murat AKYÜZ, Mehmet DAĞKIRAN, Bediye DURNA, Seher GÜNERİ, Hacı Mustafa BALABAN, Şevki GÜNERİ ve Halit MAVİLİ
6. Program:
Turgay BAŞYAYLA ve çekim ekibi 23.02.2016 Salı günü saat:13.00 Hasbek Köyüne intikal etmişlerdir.
· Turgay BAŞYAYLA, Çekim ekibi ve Yozgat Belediyesi Kültür Müdürü Fadime SOLMAZ;
Davul-Zurna ile Yusuf KOÇAK, Halit TURGUT, Hacı Mustafa BALABAN, Mehmet KAHRAMAN ve Osman ÜMİTLİ’den müteşekkil Folklor ekibi ile köy girişindeki Pancar binası önünde Hasbek köyü halkı tarafından traktörlerle karşılanmıştır.
· Traktörlerle konvoy halinde köy konağı önüne gelinmiştir. Burada köy halkı tarafından folklor ekibi eşliğinde karşılama yapılmıştır. Halay çekilerek halk ve muhtar ile konuşmalar yapılmıştır.https://www.facebook.com/saved/?cref=28
·
Necati GÜNERİ’nin evi ziyaret edilmiş ve kümes hayvanları çekimi yapılarak sunucu Turgay BAŞYAYLA’ya sepet içerinde organik köy yumurtası takdim edilmiştir.
Necati GÜNERİ’nin evi ziyaret edilmiş ve kümes hayvanları çekimi yapılarak sunucu Turgay BAŞYAYLA’ya sepet içerinde organik köy yumurtası takdim edilmiştir.
· Okul bahçesinde kurulan kuzu çevirme ekibi ziyaret edilerek, kuzu çevirmeyi yapan köy sakinlerimizden Halit MAVİLİ, Hülbü DERİNGÖZ ve Cemalettin GÜNERİ tarafından kuzu çevirme hakkında bilgiler verilmiştir.
· Kazan da hoşaf kaynatan Azime KOÇAK’dan yemeğin nasıl yapıldığı bilgileri alınarak çekimi yapılmıştır.
· Kazan da kuru fasulye yemeği yapan Perihan DURNA’dan yemeğin nasıl yapıldığına dair bilgiler alınarak çekime devam edilmiştir.
· Hasan KUTLU ve kardeşlerine ait evin misafir odasında sergilenmek üzere Ömer GÜNGÖR, Yusuf Kenan KARAARSLAN, Murat AKYÜZ, Ayşe KUTLU ve Necla KUTLU tarafından hazırlanan el işlemeleri ve köyümüzde kullanılan alet ve edavatların çekimi yapılmıştır. Hazemi DAĞKIRAN, Hasibe KARABACAK, Necla KUTLU ve Ayşe KUTLU’nun söyledikleri maniler eşliğinde fiili olarak iki taş arası bulgur çekimi ile Makbule GÜNGÖR tarafından el işlemeleri yapılmasının çekimleri gerçekleştirilmiştir.
· Hasibe KARABACAK, Hazemi DAĞKIRAN ve bayanlar ekibi tarafından diğer yemek yapımı için malzemeler ve masa hazırlanmıştır.
· Bu masada ana yemeklerimizden;
ŞAŞTIM AŞI (Ekmekaşı) : Hatice DOĞANER tarafından bu yemekte hangi malzemelerin kullanıldığı yemeğin nasıl yapıldığı;
SULU KÖFTE AŞI: Hatice AKYÜZ tarafından bu yemekte hangi malzemelerin kullanıldığı yemeğin nasıl yapıldığı;
MANGIR AŞI: Rahime DURU tarafından bu yemekte hangi malzemelerin kullanıldığı yemeğin nasıl yapıldığı;
YÖRESEL TATLIMIZ SİNİ: Ayşe KUTLU tarafından tatlımızda hangi malzemelerin kullanıldığı tatlının nasıl yapıldığı;
Yemek yapımcıları tarafından tek tek tarif edilerek fiili olarak yapılmış ve çekimleri gerçekleştirilmiştir.
·
Yemek yapımları çekimi tamamlandıktan sonra ismini sayamadığım onlarca köy kadınlarımız ve erkeklerimiz tarafından hazırlanan yardımcı yemeklerinde hazır olduğu yemek masası hazırlanmıştır.
Yemek yapımları çekimi tamamlandıktan sonra ismini sayamadığım onlarca köy kadınlarımız ve erkeklerimiz tarafından hazırlanan yardımcı yemeklerinde hazır olduğu yemek masası hazırlanmıştır.
· Hazırlanan yemek masasına başta sunucu Turgay BAŞYAYLA olmak üzere değerli Türk Halk müziği sanatçısı köylümüz Selahattin BÖLÜK ile Serhat BÖLÜK, Ayşe KUTLU, Hatice AKYÜZ, Rahime DURU VE Hatice DOĞANER yer almışlardır.
· Yemek masasında; Şaştım Aşı, Sulu Köfte, Mangır Aşı, Kuru fasulye, Kuzu Çevirme, Sini sarmalardan Lahana ve Yaprak Sarması, Pilav, Dene Yağlaması, Madımak, Çerkez Mantısı, Arabaşı, Su Böreği, Hasbek Kavurgası, Hasbek Çöreği, Kumpirli Gözleme, Bezdirme, Kabak Tatlısı, Pezik Turşusu gibi yöremize özgü yemekler masada yer almıştır.
· Kurulan yemek masasında sunucu Turgay BAŞYAYLA’nın yemekleri tatması ve tanıtmasından sonra Serhat BÖLÜK’ün sazı eşliğinde Selahattin BÖLÜK tarafından “Kara Gözlüm ile Gel Bari Bari” türkülerini söylemesi ile köyümüzdeki çekimler tamamlanmıştır.https://www.facebook.com/omer.gungor.3194524
· Yemek sunumundan sonra sunucu Turgay BAŞYAYLA çökertme türküsü ile oynayarak 23.02.2016 günü saat: 18.00 de proğramı kapatmıştır.
· Sunucu Turgay BAŞYAYLA, Çekim ekibi, Selahattin BÖLÜK, Serhat BÖLÜK, Yozgat Kültür Müdürü Fadime SOLMAZ ile Yozgat Belediyesi Başkan Danışmanı Serkan Bey, Muhtar Mesut (Vatan) DURU, Hasbek Köyü Dernek Başkanı Mehmet DURNA, Ömer GÜNGÖR, Yusuf Kenan KARAARSLAN ve Eski Muhtar Ahmet ŞAHİN’inde hazır bulunduğu ortamda misafirlerimiz köyümüzden uğurlanmıştır.
·
Köy halkı tarafından ortaklaşa yapılan yemeklerimiz yine köy halkı ile birlikte Köy Konağında yemekler yenilerek 23 Şubat 2016 günü saat:19.30 da çekim programı sonlandırılmıştır.
Köy halkı tarafından ortaklaşa yapılan yemeklerimiz yine köy halkı ile birlikte Köy Konağında yemekler yenilerek 23 Şubat 2016 günü saat:19.30 da çekim programı sonlandırılmıştır.
· Bu projede emeği geçen Hasbek Köyü halkına, ismi sehven burada geçmeyen Hasbek Köyü sakinlerine, çevre köyü muhtarlarına ve halkına canı gönülden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım…
PROJENİN, KÜLTÜR SANAT VE TURİZM ALANINDAKİ TANITIMINA VE GELİŞİMİNE KATKISI NE OLDU?
Toplumları ortak hedeflere yönelten bir arada tutan, birleştiren ve kaynaştıran sahip olduğu kültürel değerlerdir. Gelecekte var olmak isteyen milletler değerlerine, millî kültürüne sahip çıkmakta, kültürlerini geliştirmeye, yaygınlaştırmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışmaktadır.
Bu proje;
· Sahip olduğumuz zengin kültürel mirasımızı yaşamamıza, gelecek nesillere aktarmamıza ve bölgemizin tanıtımına vesile olmuştur.
· Show Tv de görsel olarak yayınlanacağından, Türkiye ve Dünya genelinde etkisinin büyük olacağını,
· Hasbek Köyümüze öncelikle İlimizde ve Türkiye genelinde itibar ve saygı kazandırdığını,
· Hasbek köyü halkının, misafirperver, gönül elçisi, ayrıca girişimci ve kültürüne bağlı olduğunun bu fırsatla tekrar gösterilmesini sağladığını,
·
Turgay Başyayla ile Lezzet yolculuğu programında ilimizi temsilen 566 köyün içerisinden Hasbek Köyümüzün (Kaynak İller İdaresi Genel Müdürlüğü Kayıtları) seçilmesinin gururunu yaşadığımızı,
Turgay Başyayla ile Lezzet yolculuğu programında ilimizi temsilen 566 köyün içerisinden Hasbek Köyümüzün (Kaynak İller İdaresi Genel Müdürlüğü Kayıtları) seçilmesinin gururunu yaşadığımızı,
· Sosyal Medya da Hasbek Köyümüzün birçok kez yer aldığını ve zihinlerde olumlu etkiler bıraktığı,
· Gurbette olan köylülerimizin ve hemşerilerimizin hasret gidermesine vesile olacağı,
Görüşünde olduğumuzun bilinmesi arz olunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder